Hírek

„Ötszáz év megújulás”

2017. október 02. 18:56
Címkék: általános

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulóiként szeptember 8-án reggel a nánási templomban történelmi-irodalmi előadást hallgathattunk meg. Erdélyi Márta versmondó és Andics Árpád tanár mutatták be nekünk Európa és Magyarország száz évekre tagolt történetét a reformáció szemszögéből.

Ezt követően az iskola több mint háromszáz tanulója és tanári kara a vasútállomás felé vette az irányt, majd a környéken ritkán látható hosszúságú szerelvénnyel beutaztunk Debrecenbe.

A kőrösiseket két nagy csoportra bontották. Mi először a református kollégiumot és a könyvtárat látogattuk meg. A kollégiumban egy rövid, animációs filmet is láthattunk az egykori diákok mindennapi életéről, majd megnéztük az ehhez kapcsolódó kiállítást. A könyvtárban rengeteg régi könyvet láttunk, melyekről megtudtuk, hogy folyamatosan digitalizálják őket.

A kollégiumból átsétáltunk a Nagytemplomba, ahol több szintet is megnézhettünk. Itt is láttunk egy kiállítást, amely makettekkel szemléltetve mutatta be a város korábbi évszázadainak hétköznapjait. Egy emelettel feljebb körbejárhattuk a kupola tetejét, és aki nem félt a magasban, az felmehetett a templomtoronyba is, hogy megcsodálja Debrecen panorámáját.

A kirándulás szabad programmal folytatódott, majd mindenki örült, hogy a hazaúton végre megpihenhetett.

						Huszti Boglárka (11. B)