Hírek

Neuenhageni élmények

2017. október 03. 20:06
Címkék: kulturális

Azoknak a diákoknak, akiket jobban érdekel a német nyelv, esetleg kíváncsiak arra, hogyan állnák meg a helyüket az adott nyelv országában, minden évben lehetőségük nyílik bekapcsolódni a Kőrösi gimnázium cserediákprogramjába.

Tizenhárom vállalkozó szellemű fiatal két tanár, Brendzsákné Boros Anikó és Sinka Györgyné kíséretében repült szeptember 14-én Németországba, a Berlin melletti Neuenhagenbe, ahol már mindenkit izgatottan várt ideiglenes „családja”. Ez a nap aztán a család megismerésével telt.

A pénteki napon kezdetét vette sűrű programsorozatunk. Első utunk a potsdami Sanssouci kastélyba vezetett, ahol egy kedves idegenvezető fogadott minket. Először a kastély történetét ismertette meg velünk, majd körbevezetett bennünket, így volt szerencsénk szebbnél szebb képeket készíteni a mesébe illő udvaron. A hétvégét teljes mértékben a családjainkkal töltöttük. Volt, akit Hamburgba vittek el, a szerencsésebbek a Balti-tengernél kirándultak, néhányunk pedig egy-egy meccsen szurkolhatott. Társaságunk nagy része az estéjét egy mini Oktoberfesten tölthette, ahol belekóstolhattunk a német ízvilágba és kultúrába.

Hétfőn ismét együtt volt a csapat, Berlinbe látogattunk el, ahol megnéztük a főváros nevezetességeit (pl.: Reichstag, Brandenburgi kapu, berlini dóm, Múzeum-sziget). Ezt követően szabadprogram következett, este pedig az egyik kedves német diák meghívta a társaságot magához. Itt jó hangulatban telt napunk hátralevő része, és jobban megismerkedhettünk egymással.

Kedden a neuenhageni testvériskolánkban vettünk részt több órán is, így betekinthettünk a német oktatásba. Az éttermi ebédet követően megnéztük a városházát, ahonnan gyönyörű panoráma tárult elénk. A napunkat jó hangulatú táncos mulatsággal zártuk az egyik vállalkozó szellemű családnál.

Szerda délután ismét felszálltunk a repülőre, csak ezúttal hazafelé vettük az irányt. Mindannyian élményekkel gazdagon tértünk vissza a megszokott környezetbe.

			Kovács Adrienn és Koszta Petra (11. B)